Rezisztens fajtáké a jövő!


Rezisztens fajtáké a jövő!
Vásárosnaményban tartották meg a reszisztens almafajták bemutatóját szeptember utolsó napján.

A szakértők a biogazdálkodásra szavaznak hosszútávon - állapította meg a Holland Alma Kft - Naturalma konferencia jelen levő gazdálkodói, szakértői. A hallgatóság korra és nemre igen sokrétű volt, egyre több fiatalt köszönthettek a sorok között a szervezők - az ország minden szegletéből.

Az Orion fajta fűszeres ízével igazán jó fajtának számít

A konferenciát dr. prof. Holb Imre egyetemi tanár előadása nyitotta, aki rávilágított arra, mennyire összetett a gyümölcsösök ökológiai szemléletű növényvédelme, és mennyivel több szakmai tudást igényel az ilyen jellegű ültetvények fenntartása és gazdaságos "üzemeltetése". Elmondása szerint a szintetikus kémiai anyagok kizárása 30-60%-al kisebb hatékonyságot és több időt eredményez a növényvédelemben, így mindenképpen szükséges a megelőzés és a folyamatos jelenléte a gazdának saját ültetvényében. A biotermesztésben használt fajspecifikus készítmények miatt magasabb szintű növényvédelmi ismeretekre van szükség

De vajon mi lehet a megoldás? - tették fel sokan a kérdést. A válasz részben egyszerű: több védekezési módszert kell kombinálni. De ez benne pont a nehézség. 

A jövő piacvezető fajtáit végig is lehetett kóstolni

A konferencia egyértelmű célja az volt, hogy rávilágítson, hogy a GMO-mentes, de rezisztens almafajták nemesítése nagyban hozzájárul az ökológiai gazdálkodáshoz vezető út megvalósítására. 

Míg az integrált termesztésben elég lehet a téli metszés például a lisztharmat megfékezésében a szélesspektrumú szerek mellett, addig ökotermesztésben mindenképpen a téli és nyári metszés is indokolt. - vallja Varga Szabolcs, agrármérnök, gyümölcstermesztési szaktanácsadó, aki több mint százezer gyümölcsfát metszett meg szakmai életútja során. Varga Szabolcs kihangsúlyozta, hogy a téli és nyári metszés nélkül a megfelelő növényvédelem és a termésszabályozás szinte lehetetlen. A komplex növényvédelmi tudás, a növények igényeinek kielégítése, a megfelelő tápanyagutánpótlás, a sorközök művelési módjának megfelelő ismerete mind-mind nagyon fontos. Az ültetvényekben való humuszképzés ugyanúgy elengedhetetlen, mint a zöldségeskertben, vagy akár egy jó minőségű gyep telepítésénél. A talajlakó mikroorganizmusok, a talajélet biztosításának fontossága az olyan homokos és szerkezetnélküli talajokon is szem előtt tartandó, mint a Homokhátság területein. 

Varga Szabolcs agrármérnök a Kiskunságban rengeteg gyümölcstermesztővel tartja a kapcsolatot szaktanácsadóként

Dr. prof. Holb Imre elmondja, hogy a kénlé használata jól lehet ránézésre nagyon hasznos, hiszen a betegségeket megfékezi, ugyanakkor a jótékony ragadozó atkák is áldozatul esnek, így a védekezésnél is ezt bele kell kalkulálni. 

Kósa Attila fajtabemutatóján a konferencia alatt kóstolt rezisztens fajtákat is átfogóbban megismerhették a jelenlevők. 

A Bonita is sokaknak ízlett

A kóstolónak nagy sikere volt, hiszen mind ízében, mind küllemében igen izgalmas almafajtákat találtunk. Az Orion és Luna volt talán az egyik nagy kedvencünk.

A Kiss B Kft. telephelyén ültetett bemutatókertben tett sétánk során ültetvényi szinten is szemrevételeztük a fajtákat. A képek azt gondolom magukért beszélnek.

A kiváló gyümölcs a szakszerű metszés és szakszerű növényvédelem eredménye

TOVÁBBI KÉPEK IDE KATTINTVA A GALÉRIÁNKBAN