Az azoxistrobin hatóanyagú AMISTAR és az AMISTAR TOP, AMISTAR XTRA készítmények a málna növényvédelmére nem engedélyezettek. Szüret után nagyon hatásos minden réz-oxiklorid, rézhidroxid hatóanyagú készítmény. Szüret előtt a rövidebb (10 napos) várakozási idejű kaptán hatóanyagú ORTHOCID készítmények javasoltak.
Növényorvos írta
Topor Erika okleveles kertészmérnök
A málna didimellás vesszőfoltossága (Didymella applanata) ellen úgy tudunk hatásosan védekezni, ha a málna szürete után a letermett, beteg vesszőket tőből kivágjuk. A kórokozó a fertőzött vesszőkben tél folyamán termőtesteket (peritéciumokat) képez, és azokban tavasszal spórák képződnek, és azok fertőzik a fiatal hajtásokat. A metszést követően permetezzünk réztartalmú készítménnyel. A málnát még több vesszőbetegséget okozó mikrogomba is megtámadhatja. Nehéz ezeket mikroszkóp nélkül megkülönböztetni, de a rezes permetezés hatásos az elzinoés (Elsinoe veneta), leptoszfériás (leptophaeria coniothyrium) és a szeptóriás (Septoria rubi) vesszőfoltosságot okozó gomba ellen is. Üdv, Dr Véghelyi Klára
Én magam sem értem, hogy ha az azoxistrobin hatóanyagú AMISTAR gombaölőszer nem engedélyezett a málna növényvédelmében, akkor a szintén azoxistrobin hatóanyagú QUADRIS gombaölőszer miért engedélyezett. mindegyik folyékony kiszerelésű, és mindegyik a SYNGENTA (UK) terméke. Ki érti ezt?
Nagyon sok olyan szert betiltottak az EU-ban, ami nagyon hatásos volt, de mindenféle okot találtak rá, hogy miért veszélyes. Szerintem ennek a hátterében többnyire gazdasági tényezők vannak: melyik gyártó melyik szere, kinek az engedélyével, ....az meg nem szempont, hogy hatásos legyen. A szőlőben használható régi szerek helyett (Fundazol) is van más, de fele olyan hatékony, mint a ami volt régebben.
Topor Erika okleveles kertészmérnök
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) évtizedek óta dolgozik a madarak és élőhelyük védelmén keresztül a természetért és az emberért. Az egyesületnek 10 000 fős tagsága, és országosan 31 helyi szervezete van.