|
Munkák a Kertben egész évben
|
| LajosAndrea |
28-02-2009 12:40
|
Member

Regisztrált: 22.02.09
|
Üdvözletem mindenkinek!
Szabóné Lajos Andrea vagyok.
Lassan eljutunk oda, hogy kilehet menni a kertbe és hozzálehet fogni a veteményeskertek rendbetételéhez. A tavalyi növénymaradványokat, gazt és oda nem illő dolgokat szedjük ki. A növényi részeket komposztálhatjuk és ezzel hozzájárulunk kertünk trágyázásához. Ha van valamilyen kisgépünk pl. rotakapa, ha nincs akkor ásóval ássuk fel. Hagyjuk egy pár napig a frissen felásott földet szabadon a madarak ezalatt az idő alatt szépen összeszedik a különböző pajorokat, káros rovarokat. Nagyon nagy segítő társaink a kertben.
Pár nap után elszórhatjuk a tetejére a szerves trágyát vagy ha csak komposztunk van akkor azt.
Megint pár nap pihenő, nem kell megijedni a trágya azért jó ha a föld tetején van egy-két napot mert a madárkák ebből is szépen kiszedik a pajorokat, bogarakat. Segítenek nekünk kevesebb vegyszert kell használnunk.
Pár nap elteltével belehet forgatni a trágyát. Mindig akkora területet gereblyézzünk el a magvetéshez amennyit egyszerre elvetünk, a többi részen a csapadék jobban hasznosul addig és nem cserepesedik ki a föld.
A magvetést a sárgarépa, petrezselyem, borsó, retek, korai káposztafélék, karalábé vetésével kezdhetjük, fokhagyma és vöröshagyma duggatással, március 15.-ig szokták elvetni a korai újkrumplinak való krumplit.
Jó munkát kívánok mindenkinek!
üdvözlettel: Andrea
Szerkesztette: LajosAndrea - 22-09-2009 19:10 |
| |
|
|
| Erika |
01-03-2009 10:55
|
Főszerkesztő

Regisztrált: 19.02.09
|
Talavszi munkák mellé lassan a palánztázást is érdemes elkezdeni! A legszebb saláták nálunk mindig a palántázottakból lesznek!
Régi tejfölösedénybe, vagy kis cserepekbe friss, jó vízáteresztésű talajba, sok tápanyaggal elátottba beleteszem a kis magokat, többnyire egy edénykébe 2-3-at, mert nem biztos, hogy mind kikel, majd jól megöntözöm és napsütötte, de meleg, védett helyre teszem a kis edénykéket. Pár nap alatt elindulnak a csírák.
Amikor a sziklevelek mellett megjelennek a már valódi salátalevelek, akkor kiültetem, jól beöntözöm és már csak védeni kell a csigák elől!
A csigák imádják a friss hajtásait a zöldségeknek, úgyhogy hamar tarrágást eredményezhet ha nem vagyunk elég figyelmesek!
Topor Erika okleveles kertészmérnök |
| |
|
|
| LajosAndrea |
16-03-2009 10:31
|
Member

|
Eljött az ideje a palántának való magok vetésének.
A piacokon sajnos nem mindig azt kapjuk amit igazán szeretnénk. Előfordul azt mondják a paradicsomra, hogy törpe növésű és végül egy kétméteres növény lesz belőle. Én mindenkinek ajánlom akinek van helye és türelme hozzá saját maga nevelje a palántákat. Lassan ez a módszer kevesebbe is kerül mint amit a piacokon és egyéb helyeken vehetünk. Az sem elhanyagolható, hogy az a palánta amit magunk nevelünk úgy és akkor kerül kivételre a termesztő közegéből amikor kell és megfelelő módszerrel. Ezek a palánták száz százalékban megmaradnak míg a vásárolt közül sok az elhullás.
A magokat vethetjük egyszerű tejfölös pohárba, balkonládába, tőzeg cserépbe. A lényege mindegyiknek, hogy tiszta és fertőzés mentes legyen. A ládákat alaposan mossuk sikáljuk el, a tejfölös poharakat úgyszintén. Én hipós vízzel is átszoktam mosni őket. Az edényeket megtölthetjük kimondott palánta földel de az egyszerű általános virágföld is megfelelő. Minden edénykébe a magokat szépen szétszórva vetjük. Fajtától függően fél egy centi földel betakarjuk. A magok kelése általában 8-20 nap között mozog. Ezalatt az idő alatt biztosítani kell nekik a 20-24 fokos meleget. Egyes növények magjának mint például a bazsalikom a fényt is mivel fényen csírázó növény. A legjobb hely számunkra egy napos fűtött veranda, terasz de a szobaablakban is jó helyük van. A földet folyamatosan nedvesen kell tartani ezt spricceléssel érhetjük el. HA a növénykék túl sűrűn kelnének ki akkor ritkítsuk ki őket. Kikeléstől számított két héttel elkezdhetjük táp-oldatozni őket, hogy meglegyen számukra a megfelelő tápanyag. Lehet kapni kimondottan palántáknak való folyékony koncentrátumot ami két három évig is elég mivel nem kell belőle sok. A palántáknak fontos a friss levegő is de ne tegyük őket huzatba folyamatosan szoktassuk hozzá őket. Április közepétől folyamatosan kezdjük a kinti levegőhöz hozzászoktatni őket. Pár nap után kivihetjük a ládákat szélvédett helyre , így a palánták szépen erősödnek és fejlődnek. Estére vissza a szobába vagy a verandára. Ha éjszakára nem mondanak fagyokat akkor május elején kint is lehet hagyni. Kiültetésüket a májusi fagyok után 10 körül kezdhetjük. AZ így edzett palánták nem sínylik meg a kiültetést. A piacokon vásárolt palántákat a fólia sátrakból szedik fel és sokként éri őket a kiültetés, mert hiányzik a kiszoktatás. Fejlődésük visszamarad, kell nekik legalább két hét mire magukhoz térnek. A saját palánták ezzel szemben gyorsan fejlődnek.
Elvethető magok: paradicsom, paprika, zeller, dinnyék, fűszernövények, virágmagok.
Ha valaki nem tudja megtenni azt, hogy otthon neveljen palántát annak azt tudom tanácsolni, hogy ne egyből a kertbe ültesse ki őket. Ha poharas palántát vett az egy szerűbb vigye be a teraszra és szoktassa a kinti levegőhöz folyamatosan hozzá ez kb. egy hét. Ha szálas palántát vett akkor ültesse el cserépbe vagy egy ládába és úgy szoktassa a növényeket. Megéri ez a fáradság mert növényeink szebbek lesznek.
Mindenkinek jó vetést kívánok.
Lajos Andrea |
| |
|
|
| Erika |
24-03-2009 23:10
|
Főszerkesztő

|
Holnap nekiállok és felásom a veteményt végre és belekerülhetnek a magocskák! Kicsit el vagyok idén is maradva a sok munkával.
| |
|
|
| LajosAndrea |
25-03-2009 21:50
|
Member

|
Nem késtél el ebben a hidegben és legfőképp szélben nem halad semmi sem. Én is csak a zöldségféléket és a hagymát duggattam el. Nem győzöm minden reggel belocsolni a területet mert olyan erős itt a szél, hogy a homokkal együtt különbem elfújná az elvetett magot is. Nem a szomszéd birkáinak vetettem a sárgarépát!
Lajos Andrea |
| |
|
|
| Erika |
28-04-2009 21:53
|
Főszerkesztő

|
Hogy mindig legyen friss újhagyma, szakaszolva ültettem el idén a hagymácskákat. Nagyjából 3 hét eltéréssel. Az első szakaszban ültetettek már egész nagyok, egy hét múlva ehetőek!
| |
|
|
| LajosAndrea |
29-05-2009 13:26
|
Member

|
Májusban sorkerül a paprika, paradicsom, padlizsán, káposztafélék palántázására. Vethetjük az uborkát, zöldbabot, tökféléket, céklát, futóbabot. Az uborkát célszerű uborkahálóra futtatni mert így a leveleket kevésbé éri a földről felszálló pára és egészségesebbek lesznek. A futóbabot egy egyszerű sátorra lehet futtatni.
LajosAndrea hozzácsatolta az alábbi képet:
 [131.4Kb]
Lajos Andrea |
| |
|
|
| LajosAndrea |
29-05-2009 13:29
|
Member

|
Uborka háló kifeszítve.
 [106.03Kb]
Lajos Andrea |
| |
|
|
| Erika |
31-05-2009 13:08
|
Főszerkesztő

|
Szép a veteményesed Az enémről kép akkor lesz, ha végre normálisan fog kinézni.
Ültettem szabadföldbe is, meg palántának is metélőpetrezselymet, salátákat és egyik sem jött ki. Pedig idei magok (mármint tavalyiak), tehát nem ez a baj, hogy elöregedtek....
| |
|
|
| LajosAndrea |
10-06-2009 20:29
|
Member

|
Ezek a képek még áprilisban készültek. Most már sokkal teljesebb a kinézete. Csináltam pár képet róla de a fiam még nem ért rá letölteni a telefonomról. Most az eperről teszek ide képek. Ezek bió eprek én még mindig szedem az epret mert nincs vegyszerrel megturbózva és így tovább terem.
 [119.25Kb]
Lajos Andrea |
| |
|
|
| LajosAndrea |
12-06-2009 23:42
|
Member

|
Ez a kertben van kint egy 5 köbméteres öntöző tó és egy egy köbös öntöző tartály. A tóból locsolok esténként olyan hőmérsékletű vízzel mint a levegő. Ezt jobban szeretik a növények mint a hideg vizet. A tartályban szoktam bekeverni különböző bio trágyákat öntözni.
 [106.47Kb]
Lajos Andrea |
| |
|
|
| LajosAndrea |
12-06-2009 23:46
|
Member

|
Jól elfér egymás mellett a krumpli, káposzta, kelbimbó ás a mángold. Annak aki nem ismerné a világos zöld színű a mángold.
 [113.76Kb]
Lajos Andrea |
| |
|
|
| LajosAndrea |
12-06-2009 23:50
|
Member

|
Óriástök, sárgadinnye, görögdinnye, spárgatök, cukkíni, sütőtökök egy sorban köztük napraforgó van vetve.
 [150.03Kb]
Lajos Andrea |
| |
|
|
| LajosAndrea |
12-06-2009 23:54
|
Member

|
Paradicsomok szépen virágoznak és már van rajtuk kis paradicsom. A paradicsom tövek között karalábé van palántázva, mert szeretik a köztes nedvesebb helyet.
 [163.98Kb]
Lajos Andrea |
| |
|
|
| Erika |
19-06-2009 17:49
|
Főszerkesztő

|
Lassan irigykedek 
Annyir azsép a terményed, hogy csak na..itt meg csak a gaz nő....
| |
|
|
| LajosAndrea |
22-06-2009 12:29
|
Member

|
Ne nagyon irigy kezdj mert gaz az nálam is van egy hete nem tudtam kijutni kapálni csak locsolni volt időm, így a gaz most megindult. De majd annyi lesz neki csak álljon el az eső,de ha esik még pár napig az sem lesz baj, csak minnél több jöjjön. 
Ez a kis drága mindig a sorok között rohangál és bekukkant minden növény alá. A kis kíváncsi!
 [66.13Kb]
Lajos Andrea |
| |
|
|
| Erika |
23-06-2009 12:29
|
Főszerkesztő

|
De kis édes!!! Milyen madár? Mert engedelmeddel beteszem akkor a madaras galériába, ha tudom miylen madár..legyen szegénynek neve 
Nálam a csiguszok lezabálták a teljes veteményt....retek, saláták, petrezselyem...és még sorolhatnám...:S
| |
|
|
| pozsgafa |
23-06-2009 12:48
|
Szerkesztő

Regisztrált: 05.06.09
|
Barázdabillegető, s csodás fotó.
Ildikó |
| |
|
|
| Erika |
11-07-2009 19:51
|
Főszerkesztő

|
Nagyon szép! Élőben még nem láttam, csak kitömve eddig...nade ami késik, nem múlik
| |
|
|
| Erika |
11-07-2009 19:52
|
Főszerkesztő

|
Nálunk újabban egyre több sárgarigó van a kertben, ami eddig viszont nagyon kevés volt. Egy ideje elkezdtek visszatelepülni a környékre a baglyokkal együtt!!!
| |
|