Mikulásvirág: hogy sokáig szép maradjon


Mikulásvirág: hogy sokáig szép maradjon
Karácsony közeledtével egyre többen vásárolnak mikulásvirágot, de mire elérkezne a díszes ünnep, a növény teljesen felkopaszodik. Íme néhány tipp, hogy a mikulásvirág sokáig díszítsen!

A szép mikulásvirágot erőteljes zöld leveleiről, és színesen tarka felső leveleiről lehet megismerni. Ahhoz, hogy ezt minél tovább megőrizze, szükség van gondos ápolásra és némi odafigyelésre is.

A mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima) a karácsony szimbolikus növénye, gyakorta látni feldíszített, csillámporral bevont növényeket a szupermarketek polcain is. Származásából adódóan melegigényes, és rövidnappalos. A tartásában is ez a két tulajdonsága a meghatározó, hiszen a hidegre a levelek lehullásával reagál, a túl sok fényre viszont elveszti szép erőteljes levélszíneit. 

Az áruházok bejáratánál elhelyezett vevőcsalogatóként használt mikulásvirágok többnyire ki vannak téve a folyamatosan nyitogatott ajtókon keresztül beáramló hideg levegőnek, huzatnak. Mivel melegigényes és kifejezetten érzékeny a hirtelen levegőhőmérséklet ingadozásának, így pár nap alatt eldobja leveleit, és felkopaszodik. Mivel ilyenkor nagy tömegben vásárolják meg ezeket a növényeket, így többnyire már csak otthon következik be ez a szomorú esemény, és a vásárló csalódottságot érez: Nem tudta megtartani a mikulásvirágot.

Ha körültekintően vásárolunk, akkor először is olyan helyről vesszük, ahol a növényeket nem közvetlen az ajtók köré helyezik el, hanem védettebb helyre. Megvásárláskor kérjünk rá csomagolást, hogy az autóig, otthonunkig ne tudjon megfázni a mikulásvirágunk. 

Mivel érzékeny a pangó vízre és a kiszáradásra is, ezért már vásárláskor nézzük meg, hogy gondos ápolást kapott-e a bolt polcain ücsörögve. Ha kiszáradt, vagy az alsó leveleiben összepöndörödött, bepenészedett növénnyel találkozunk, akkor ne vásároljuk meg, hiszen a kár otthon fog igazán meglátszani pár nap múlva. A végeredmény itt is csalódottság lesz. A megfelelően ápolt mikulásvirág alsó levelei is épek, egészségesek. 

Mitől virágzik a mikulásvirág?

A mikulásvirágnak gyakorlatilag jelentéktelen a virága. A színes fellevelek nem virágok, így a leveleik beszíneződésével díszítenek. Az idős növényeket nem könnyű rábírni az újra "virágzásra".

Mivel rövidnappalosak, így a levelek beszínesedéséhez napi 14 óra sötétre van szükségük. Ezt megtehetjük úgy, hogy gondosan odafigyelve mindig bizotsítjuk ezt számára a redőnyök elhúzásával, vagy akár papírdobozt is boríthatunk rá már ősztől.

Mekkorára nő?

A mikulásvirág maximum 4 méter magasra növő cserje. Termesztett és nemesített fajtái között gyakran a 45 cm-es magasságú fajták a gyakoribbak. 

Öntözésre is érdemes odafigyelni. A pangó vizet nem szereti, de ne is száradjon ki a földje. Mindig szobahőmérsékletű vízzel öntözzük, mert a túl hideg vízben megfáznak a gyökerei és lombhullással reagál rá. 

Mitől hullik a levele?

Február végén mindig lehullik a mikulásvirág levele, ilyenkor ne essünk kétségbe, vissza kell vágni, és csökkenteni kell az öntözést. Ugyanígy a tápoldatozást is csökkentsük, hagyjuk pihenni a növényünket. Az első hatásait is vágjuk vissza, majd a másoik hajtások beindulásánál kezdjük újra az öntözést és tápoldatozást. A mikulásvirágnak szüksége van a pihentetésre ahhoz, hogy ősztől színesedhetjenek levelei. 

Kártevői is vannak!

A leghírhedtebb kártevői a viaszos pajzstetvek és az atkák, melynek legegyszerűbb védekezési mód, ha időben elcsípjük őket és szappanos vízzel óvatosan lemossuk a hajtásokról a kártevőket. 

Tejnedves növény, így ha megsérül bárhol a levélzete, akkor fehér tejnedv szivárog ki belőle, mely idővel pici pontokként rászáradnak. 

 

CIKKAJÁNLÓ:

Phalaenopsis tartása és gondozása

Amikor pihen a táj