Dark Mode On / Off

Kutya: Hogyan válasszuk ki a megfelelő fajtát? – 2. rész

Annyi kutyafajta van, mint égen a csillag és amikor elhatározzuk, hogy kutyát szeretnénk, akkor viszont a fajta kiválasztása az, ami az egyik legfontosabb. De hogyan válasszuk ki a fajtát, hogy aztán illeszkedjen hozzánk, életmódunkhoz, a családunk elvárásaihoz vagy akár a munkánkhoz?

Erről beszélgettünk egy újabb részben a Wuuff.dog megálmodójával, Fagyal Sándorral, akitől már egy beszélgetésünket itt olvashattátok egy héttel ezelőtt. Viszont olyan jó kérdéseket is tettetek fel olvasóként, hogy a sorozatot még több epizódra bővítettük, így most a kutyafajták jönnek sorra.

Nagyon sok család gondolkodik kutyatartáson, mert a gyerekek szeretnének kutyát, viszont a szülőknek dönteni kell, milyen fajtát. Nyilván a gyerekek a cukin ugráló kutyákat és vigyorgókat szeretik, például a magyar vizsla, de vajon mi az ami alapján kutyafajtát kell választani?


Sok esetben a gyerekek már tudják, hogy milyen fajtát szeretnének amit elsősorban a külső jegyei alapján választanak. – mondja a szakértő – Nekünk szülőknek az a feladatunk, hogy a gyerekeket önállóságra és felelősségre neveljük. Nincs ez másképp akkor se, ha kiskutya vásárlásról van szó. Ideális lehetőség arra, hogy gyerekünket megtanítsuk a kutatómunka elvégzésére, a kutatás eredményének feldolgozására és a kutyával járó felelősség bemutatására, megértésére. Konkrét példával értve, ha elmagyarázzuk gyerekünknek, hogy kutyát élethelyzetünkhöz és életvitelünkhöz kell választani ahhoz, hogy hosszú évekig boldog és teljes családban élhessünk, akkor az első lépés az, hogy megkérjük gyerekünket, írja le mi jellemző a családra és mi jellemző rá (mennyit utazunk, mennyire vagyunk sportosak, lakásban vagy kertes házban lakunk stb.). Miután összeírta a listát, kérjük meg, hogy olvasson utána, nézzen videókat, hogy ehhez a körülményekhez milyen kutya illik, vagy ha már kinézett pár fajtát akkor azok vajon megfelelnek-e? Ne felejtsünk el említést tenni a kutyatartással járó feladatokról se. Példának feleségem édesapját tudom felhozni, aki azt kérte feleségemtől, hogy egy hónapon keresztül kelljen fel minden reggel 6 órakor és sétáljon kint 15-20 percet (a kutya sétáltatását imitálva). Ezzel bizonyítva, hogy hajlandó ilyen áldozatot hozni. Ezen kívül az anyagiakról is érdemes beszélni. Milyen költségeket jelent a kutya. Ha ezt végigcsináljuk, és nem döntünk a gyerek helyett hanem támogatjuk, coach-oljuk akkor nem csak egy kutyára tesz szert, hanem egy képességet fejleszt, új dolgokat tanul meg, felkészül az életre.

Mennyire fontos egy fajtánál, hogy a fajtára jellemző módon tartsák a kutyát? Gondolok itt a futni imádó agarakra, a vadászó vizslákra vagy épp a klasszikus házörző fajtákra, ahol a csibészeltetés az egyik feladat még a kutyaiskolában is. A mi vizsláink konkrétan játéknak fogták fel és puszit nyomtak a kiképző arcára. 

A fajta és a személyisége határozza meg, hogy az adott kutyát hogyan kell tartani. Ha a gazda ezt nem tudja biztosítani, akkor az ilyen kutyát “rossz kutyának” fogják elkönyvelni, mivel kénytelen lesz ő maga kielégíteni mozgásigényét vagy egyéb más ösztönét. Aminek könnyen áldozatul eshet a kert és mi magunk is. Ezért pedig nem a kutyát, hanem saját magunkat vagyis a rossz kutya/fajta választást lehet csak okolni. Úgy mint a gyerekeknek, a kutyáknak is azt kell nyújtani, amire szükségük van és mellette kicsit formálni, fejleszteni. – válaszolja Sándor az amúgy egyik legfontosabb kérdésemre a kutyaválasztással kapcsolatban.

Ebbe a hibába – vagyis a rossz fajtaválasztásba, rengetegen beleesünk és csak később derül ki a probléma.

Fotó: Pexels/Chevanon Photografie

Milyen kutyafajtát ajánlanátok kizárólag szobakutyaként és mit kint tartott kutyaként?
Nem is hinnéd, hogy ez milyen gyakori kérdés! – csillan fel a szeme Sándornak a beszélgetés közben. – Jól mutatja, hogy az emberek a tervezett tartási körülménynek megfelelően keresnek kutyát. Érdekességképpen tudom még megjegyezni, hogy az angol nyelvben, angol nyelvterületen ez a kifejezés teljesen hiányzik. Ők méret szerint keresnek, például kistestű kutyafajtát.

De kanyarodjunk vissza az eredeti kérdésre. Ha valaki szobakutyát keres, akkor feltételezem, hogy nem a méret, hanem a tartási körülmény számít. Ez azt jelenti, hogy nem kell a keresést leszűkíteni a kis és közepes méretű kutyákra, egyes nagytestű kutyafajták is szóba jöhetnek. Ebben az esetben a legfontosabb, hogy a kutyának alacsony legyen a mozgásigénye. Tehát jó hír, ha a nagytestű kutyákért rajongsz és csak lakásban tudnád tartani, nem kell feltétlenül lemondani róla. Ilyen például az angol bulldog, afgán agár. De természetesen szerencsés, ha a kis vagy közepes méretű kutyákat célozzuk meg és azon belül is az alacsony energiáju/mozgásigényű kutyákat, ha csak nem szeretnénk rendszeresen futni velük. A legnépszerűbb szobakutyákról a blogunkon olvashatsz többet. Csupán néhány fajta a teljesség igénye nélkül: Havanese, Mopsz, Kínai kopaszkutya és a napjainkban igen népszerű de hazánkban még ritka fajta: a Welsh Corgi.

Nagytestű kutyákból se kisebb a választék. Ha nagytestű kutyáról van szó, akkor az első kérdések között a “de milyen célra?” szokott előkerülni. Sportolásra, őrzésre, terelésre vagy csak egy jó családi kutyának. Ezek alapján kell a lehetséges fajtákat sorba rendezni. Mindegyik célhoz más és más fajták választhatók. Néhány példa:

  • imádni való családi kutya, az örök népszerű fajták: Labrador Retriever és Golden Retriever
  • őrzésre/jelzésre tökéletes: Cane Corso, Rottweiler
  • sportolásra: Vizsla, Malinois, Border Collie
  • terelésre: az ősi magyar fajta a Puli

Megkönnyítettük a választásod? Ha még mindig van kérdésed a kutyafajtákat illetően, akkor tedd fel bátran akár itt, akár Facebook oldalunkon és biztosan megválaszolásra kerülnek!

Borítókép: Pexels

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.