Dark Mode On / Off

Termessz saját kiwit!

Egyre több házikertben található meg a kiwi, vagy magyarosan w-nélkül, csak simán kivi. A homokhátságon is előszeretettel ültetik, Kiskőröstől Miskén át házikertek sokasága rejt hatalmas kivibokrokat.

Fotó: Kertportál Major

A kivi egy szuper alternatív gyümölcs lesz az alföldi homokra is, véli egyre több szakember a Bács-Kiskun megyei gazdakörökben. Mivel jól tűri a homokot, ellenáll a nagy légköri aszálynak is és édes gyümölcsöt tud teremni, így már igazán csak az öntözését kell megoldani.

A kivi rendkívül vízigényes a homoki viszonylatban is. Zalában és Somogyban már vannak kiviültvények, részint látogatható is belőlük egy-egy, így aki nagyobb terület beültetésére adja a fejét, annak érdemes előtte a gyakorlottabb kivitermesztőket megkérdezni, hogyan és mint érdemes nekilátni.

Sikerrel és egyben jó üzleti eredménnyel termesztenek kivit nagyüzemi módszerekkel a Zala megyei Becsehelyen, a legnagyobb magyarországi ültetvény négyhektáros gyümölcsöséből tavaly óta már a hazai üzletekbe is szállítanak – mutatta be a családi gazdaságot az MTI-nek a birtok szakmai vezetője. – írta korábban a Sokszínű Vidék.

Hogy mennyire “barkácsültetvény” (- ahogy korábbi cikkben olvasható) a közel negyedhektáros kivifarm, mindenki döntse el hite szerint, mindenesetre nagyon jó kezdeményezés kicsit kilépni a megszokott komfortzónából és elindulni az innovatív és alternatív növények felé is.

Kertportál Major is nekilátott kivit termeszteni alternatív gyümölcsként, hogy a kistermelői szószokban méltó helyet kapjon ez a kiváló gyümölcs is.

Nálunk a nagy téli fagy az, ami az esőhiány mellett a nagy kihívás – vallja V. Topor Erika a Major tulajdonosa. – Szinte imádkoztunk, hogy elegendő vizet tudjunk kijuttatni nekik, pedig csepegtető öntözés is van végigvezetve az amúgy permakultúrás kertben.

Az alföldi esőhiányos évek nagyon nagy kárt tesznek az ültetvényekben, így ahol nincs professzionálisan megoldva az öntözés, ott gyakorlatilag lassan termelni is lehetetlen lesz. Ahogy az újszerű technológiák is elkezdtek végre teret hódítani (mint pl. a gyökéröntözés), úgy az öntözéskorszerűsítés is fontos része a talajtakarás mellett az elsivatagosodás megállításában.

Amit a kiviről tudni kell még telepítés előtt:

A kivi többnyire nem öntermékeny (vannak olyan mini-kivi fajták, melyekhez nem kell porzó fajta, hanem egylaki fajták.

Telepítéskor kell gondoskodni a termő és porzó fajtáról is.

Fotó: Kertportál Major

A kivi ültetőgödrébe érdemes érett komposztot tenni és a tövek körül egy kis tányért kialakítani az öntözéshez, hogy a gyümölcsfák elvén öntözhető legyen nagyobb vízadaggal is.

Ideálisan a déli fekvést kedveli, nagy a fény- és melegigénye.

Első pár évben könnyen visszafagyhat, így olyan helyre ültessük, ahol a téli fagyok kevésbé tesznek benne kárt: nagyon jó hely lehet neki a ház körül egy mediterrán sarok is, ahol a ház melege télen védelmet jelent.

Gyenge talajoknál a tápanyag-utánpótlásra is gondolni kell. Az ültetőgödörbe tett komposzt pontosan ezért is segíti a gyökérképződést és egyben a vizet is jobban tartja.

Jelenleg még kártevője szemlátomást nincs és a gombabetegségek is elkerülik.

Telepítéskor kordon építésével is számoljunk, mert későbbiekben szükség lesz támrendszerre.

Ajánlott cikkek