Dark Mode On / Off

5 tény, amit a hangyákról tudnod kell!

David Higgins fotója

Van annál bosszantóbb, mint amikor a kertben rengeteg hangya lesz és lépten-nyomon összecsípnek? Ráadásul a konyhába is képesek besétálni kilopkodva a leeső morzsákat?

Bármennyire is bosszantóak (mert azok), a hangyák ugyanúgy az ökológiai rendszer részei. A világ egyik legnagyobb egyedszámú rovarja a hangya.

1.

A hangyák a méhek és a darazsak rokona, mintegy 12.000 fajuk ismert és a legváltozatosabb képet a trópusokon mutatnak. Ha az összes hangya tömegét megmérnénk, a szárazföldi állati biomassza kb 15-25%-át tennék ki.

2.

A hangyáknak fejlett államuk van: a társaséletű hártyásszárnyúak rendjébe tartoznak. Egy telep nagy territóriumot igényelhet. A hangyabolyt egyes kutatók szuperszervezetnek tekintik, mivel egy-egy boly működik egységként (entitásként).


Guillaume de Germain fotója

3.

A hangyák haszonállatokat tartanak! A levéltetvek a hangyák “teheneik”, lehet, hogy már hallottad is ezt a kifejezést. Nem véletlen, hiszen a hangyák őrzik, védik a levéltetveket a növényeken. Tehát ha sok hangya mászkál a gyümölcsfán, akkor általában ott levéltetvek is garázdálkodnak, így érdemes résen lenni.

MEGOLDÁS: a hangyák ellen egy vékony csíkban a fa törzsre tehetünk ragasztóanyagot, amibe beleragadnak és így se fel, se le.

4.

A hangyáknak szuperérzékeny szaglásuk van! Ezt ki tudod használni viszont az ellenük való védekezésben. A hangyák általában nem kedvelik a menta és erős citrusos illatokat, így a bergamot illóolaj, teafa olaj vagy akár a fahéj illóolaj is hatásos lesz ellenük.

5.

Védett hangyafajok is léteznek, melyek hazánkban az alábbiak:

Természetvédelmi értékük: 50.000 Ft

Erdei vöröshangya (Formica rufa)

Kis erdei-vöröshangya (Formica polyctenarufa)

Kis nyomottfejű-hangya (Formica pressilabr

Nagy nyomottfejű-hangya (Formica execta)

Pirosfejű vöröshangya (Formica truncorum)

Réti vöröshangya (Formica pratensis)

Ajánlott cikkek