Dark Mode On / Off

Balkonnövények, balkonnövények télre

Ha körülnézünk a magyarországi balkonnövény piacon, akkor egyre szélesedő választékot találunk, évente jelennek meg újdonságok, katalógusok hívják fel a figyelmünket eleddig nem látott fajtákra, változatokra. Balkonnövények télre.

Ma is a muskátli uralja az erkélyeket, annak ellenére, hogy a legtöbb esetben a növények szépsége meg se közelíti a fényképeken látottakat.

Ennek a visszafogott esztétikai élménynek több oka is van:
a balkonláda tulajdonosok többsége a muskátlit áttelelteti , többnyire – megfelelő hely hiányában -, szakszerűtlenül (és öntözetlenül!), így tavasszal a pincéből felhozott növények többnyire siralmas állapotban vannak, sokszor szinte esély sincs állapotuk javítására.

Hol a hiba?


Sokszor spórolunk az ültető közegen, a tápanyagon, a megfelelő balkonládán és sajnos a növényeken is. Egészen minimális plusz ráfordítással nagyságrendekkel jobb eredményt kapunk: tápanyag dús, e célra forgalmazott talaj, frissen, szakember által szaporított növény, stb.
nem merünk új, még ismeretlen növényeket kipróbálni, megszokásból ragaszkodunk a már “jól bevált” muskátlihoz.


…és télen?


Ez sajnos már egy jóval nehezebb témakör. Sajnos a magyarországi telek, ellentétben a kertészeti nagyhatalmak teleivel (Hollandia, Nagy-Britannia), hidegek, kivétel nélkül erős fagyokkal tarkítottak. Ez a környezeti tényező meglehetősen behatárolja a balkonládába télen ültethető növényeket. Virágzó növény nem is nagyon gondolkodhatunk (talán az alpesi erika (Erica carnea) lehet kivétel, melynek virágzási ideje éppen télre esik, de ritkán használt balkonnövény).

Mi a megoldás? 


Azok, akik kifejezetten szeretnek időt, munkát (és pénzt) áldozni a balkonládákra, annak a legkielégítőbb megoldást az adja, ha tavasztól-őszig virágzó egynyáriakat, évelőket ültet, majd télre a ládákat lecseréli örökzöld növényekkel beültetett ládákra. Természetesen az örökzöld balkonládákat évekre ültetjük, így két garnitúra ládával kell rendelkezni, ami nem éppen költségkímélő megoldás. Ebben az esetben télen is zöld növényekkel találkozunk, ha kilépünk a balkonra, de gondoskodni kell az örökzöld növényekkel beültetett ládák tárolásáról (megfelelő környezetben) tavasztól őszig. Ez nem mindig megoldható.

A másik megoldás, ha a ládákat csak örökzöld, fagyálló növényekkel (elsősorban törpe fenyőfélékkel) ültetjük be. Ebben az esetben sajnos le kell mondanunk a virágok látványáról, de évekig funkcionáló, sokkal inkább gondozásmentes növénycsoportot kapunk.

A harmadik, átmeneti megoldás, ha a ládákat beültetjük örökzöld, törpe növésű növényekkel, de úgy, hogy tavasszal legyen lehetőségünk egynyári, évelő virágok közéjük ültetésével színt vinni a csoportba. Ez utóbbi megoldás igényli talán a legfejlettebb esztétikai érzéket, hiszen az össze-vissza egymás mellé ültetett örökzöld és virágzó növények igencsak kusza képet mutathatnak.



Mely növények alkalmasak téli balkonnövénynek?


Balkonnövények télre. Mivel az ide tartozó növények túlnyomó része fenyőféle, és ezek választéka rendkívül széles, csak példaképpen mutatok be néhányat fényképen. A széles választék ellenére a kis árudák ritkán tartanak néhány fajtánál többet, így sokszor utánajárást (internetes rendelést!!!) igényel a beszerzésük. Legyünk rugalmasak és kreatívak, ne ragaszkodjunk a már ismert fajtákhoz!

Sajnos kevés olyan növény van, ami soha nem növi ki a láda által nyújtott helyet, így néhány évente újra kell terveznünk és ültetnünk a balkonládáinkat. Az alábbi növények fagytűrőek, törpe növekedésűek. Van köztük olyan, mely magasabb a balkonládában megszokottnál, azokat elsősorban edénybe ültetve használhatjuk

CSATLAKOZZ FACEBOOK OLDALUNKHOZ még több tippért!

(Borítófotó)

Ajánlott cikkek