Dark Mode On / Off

Így készül: a házi fűszersó

Szeretnél meglepni valakit személyes ajándékkal? Szeretsz főzni és szívesen próbálsz ki új recepteket?

A házi készítésű fűszersókat nagyon szeretjük, mert bármikor újíthatunk a recepteken, új ötletekkel frissíthetjük a konyhánkat és ráadásul egy nagyszerű és kreatív dolog.

A házi készítésű fűszersóhoz alig kell alapanyag, így költséghatékony is egyben.

Nézzük sorra, mi kell hozzá!

Hozzávalók:

1 nagyobb csattos üveg

1 kg tiszta só

szárított fűszerek ízlés szerint 

A legszebb akkor lesz a fűszersó, ha az 1001-es tiszta sóval dolgozol. A nagyszemű sóhoz érdemes kis fűszermalmot venni, mert úgy a nagy szemeket összeőrli, mikor az ételt ízesíted.
Ha viszon könnyen adagolhatót szeretnél, akkor a kisszeművel dolgozz.

Szárított fűszerekkel dolgozz, mert a friss fűszerekből a nedvességet a só beszívja, és össze is tapad tőle. Korábban már írtunk róla, hogyan érdemes a gyógy- és aromanövényeket szárítani, így ennek módjától most eltekintünk.

A fűszereket ízlés szerint válogasd össze. Olasz ételek alapjai: bazsalikom, oregano, majoranna

Provance-i keverékek alapjai majdnem az olasszal egyeznek meg, csak csipet tárkonyt és levendulás is keverj hozzá.

Az igazi Herbes de Provence – vagyis Provance-i fűszerkeverék rozmaringot, kakukkfüvet, bazsalikomot, majorannát, oregánót, borsfüvet, turbolyát, lestyánt és tárkonyt is tartalmaz. Vannak azonban olyan változatok, melyek izsópot és levendulát is tartalmaznak. Saját ízlésedre van bízva, hogy az alapreceptet hogyan módosítod.

A bazsalikom az egyik legkedveltebb fűszernövény az olasz ételeken

Hasonló kombináció a Fines herbes – vagyis finom fűszerkeverék, mely 3-9 különböző zöldfűszert ötvöz magába, ízlésed szerint. Mi általában a zsályásabb és rozmaringosabb verziót készítjük, kiegészítésképp mellé kerülnek az alapfűszerek, mint a bazsalikom, oregánóm tárkony, petrezselyem, metélőhagyma.

Hogyan készül?

A sót keverd össze a szárított fűszerekkel, és zárd le egy hétre üvegbe. Nagyjából egy hét alatt összeérik, néha keverd meg vagy rázd össze, hogy még jobban átjárja az aroma a sószemeket.

Ha nagyon apró fűszersóra vágysz, akkor mozsárban vagy kávédarálóval le is poríthatod.

TOVÁBBI CIKKEK A TÉMÁBAN:

Fűszernövények az ablakban

Fűszernövények frissen tartása

Fűszernövények tárolása

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek