Dark Mode On / Off

Több ezer éves csodaszer – Mezei zsurló

Az egyik legősibb növény a Földön, melyet gyógynövényként is sokan ismernek már. Erősítő hatása mellett még számos gyógyhatással rendelkezik.

A zsurlókról azt tartja a tudomány, hogy egyidős a dinoszauruszokkal. Jellegzetes hajtásrendszerük messze kitűnik a többi növény közül. A mezei zsurló gyógynövényként ismert, de vigyázni kell gyűjtéskor, mert egy hozzá hasonló zsurlófaj a mocsári zsurló mérgező.

TUDTAD? A zsurlókat élő kövületeknek is nevezik.

A mezei zsurló (Equisetum arvense) évelő, gyöktörzse (rizóma) a talajban áttelel, és várja a következő tavaszt a kihajtással. Elsősorban az északi féltekén honos.
Gyöktörzse igen hosszú, akár a 2-3 métert is elérheti. A zsurlónak két fajta hajtása van: generatív és vegetatív. Tavasszal (március-április) a generatív hajtását látjuk kibújni.

A mezei zsurló spórafüzére

Milyen jótékony hatásai vannak?

A kötőszövetek, polipok és vérzések kezelésére használják elsősorban. Gyógyteáit vese-, húgyhólyag-, emésztőrendszeri és prosztatabetegségek kezelésére alkalmazzák.

Vérzésekre is kiváló!

Közismert vérzéscsillapító, orrvérzések kezelésére használják. Húgyúti fertőzéseknél, valamint ödémás lábaknál hatásos gyógyír lehet.

Emellett fogíny-, szájüregi- és torokgyulladásnál gargarizátuma hatékonyan segít.

A szép, erős körmökért

Gyenge, törékeny köröm és hajhullás esetében is alkalmazzák, mivel a benne lévő kovasav sok szilíciumot tartalmaz, ami az emberi szervezet számára létfontosságú elem.

A népi gyógyászatban köhögés elleni hatása miatt alkalmazták, de reuma és köszvény ellen is. Egyes adatok szerint a szervezet ellenálló-képességét fokozó hatása van, és segíti a sebgyógyulást.

Hogyan fogyaszd?

Mezei zsurlótea: Csészénként 1 púpozott teáskanál mezei vagy erdei zsurlót 2,5 dl vízzel leforrázunk, 1-2 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 1-2 csészényit forrón kortyolgatunk el belőle.

Gargarizáláshoz: Orbáncfűvel keverve a mandula- és a szájnyálkahártya gyulladása, szájpenész, fogínyvérzés vagy -gyulladás, krónikus hörghurut esetén naponta többször használjuk.

Erősebb főzet: csészénként 2-3 púpozott teáskanál 2,5 dl forró vízzel. Tüdő-, méh-, aranyér-, gyomor- vagy orrvérzés esetén alkalmazzuk.

Vesehomok, vese- és hólyagkő esetén forró ülőfürdőt kell venni, közben meleg zsurlóteát kortyolgatni. A vizeletet visszatartjuk, hogy végül erős nyomással kipréseljük magunkból. Ily módon legtöbbször a kövek is távoznak. Vesemedence-gyulladás és -gennyesedés esetén már egyetlen zsurló-ülőfürdő rendezheti az enyhébb eseteket. Ehhez, csak külső használatra igénybe vehetünk óriási zsurlót is, amelynek ujjnyi vastag szára van, és amely mocsaras réteken, meszes talajon terem. Ez azonnal segít.

Ülőfürdő készítése: 100 gramm zsurlót éjszakára hideg vízben áztatunk, másnap felforraljuk és a fürdővízhez öntjük. A víznek el kell lepnie a vese tájékát. Fürdési idő 20 perc. Nem kell megtörülközni, nedvesen fürdőköpenybe burkolózunk és az ágyban egy órán át gőzöljük magunkat.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek