Dark Mode On / Off

Támadnak már a darazsak!

Az idei tavasszal már bőven megjelentek a darazsak és sokkal nagyobb mértékben, mint eddig tapasztalható volt.

Vigyázz a kertben, mert nem csak a méhek vannak jelen a kerti munkánál, hanem a darazsak is. Hosszú évek óta nem figyeltünk meg ennyit belőlük, fűnyíráskor a gyepből szállnak fel, költönek be a stáblonba a házaknál és sokszor a lakásban is ütöttünk már le darazsat. Kertészként nagyon régen nem csípett már meg darázs, idén mégis többször belefutottam. Így nekiláttunk darázscsapdát készíteni.

A csapda elkészítése nagyon egyszerű. Először is imitálni kell a cefre szagát: sör, almaecet (vagy sima ecet, ha nincs más), cukor. Ezen kívül szükség van egy olyan “szerkezetre”, amibe bemenni be tud a darazsunk, kijönni viszont nem.

Hozzávalók:

1 petpalack

1 doboz sör (két csapdára elegendő)

3 ek cukor

3 ek ecet (10%-os elegendő)

TIPP: Ha olyan petpalackot használsz, aminek a formája elkedkenyedik a nyakánál, az azért praktikus, mert könnyebb felkötni a kerítésre, botra, stb.

Hogyan készült?

A palack tetejét levágjuk a “felső rész felénél”. Ez azt jelenti, hogy az elkeskenyedéstől a palack tetejénél mérjük ki a felét. Ha körbevágtuk, akkor fejjel lefelé fordítsuk bele a palack alsó részébe a levágott darabot. Így a nyílás fejjel lefelé kerül. Ha akarjuk, össze is ragaszthatjuk a tetejénél, hogy a szél ne tudjon belekapni, de a gyakorlat azt mutatja, hogy ez szükségtelen.

A  darázscsapdánkkal rengeteg egyéb rovart is befoghatunk. A mienkben az erdőkből ismert hatalmas darazsak is áldozatuk estek, illetve fogtunk poloskát, szúnyogot, legyeket és még a húslégy is megtalálta.

Talán a jó hír az, hogy hasznos rovart még nem fogott, így hamarosan építhetjük is a rovarhoteleinket, melyek készítéséről hamarosan írunk DIY rovatunkban!

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

Ajánlott cikkek