Dark Mode On / Off

Dohány liszteske – a paradicsom új veszélye

Az idei év nem kíméli a házikertészeket sem, nemhogy a biogazdálkodókat. A változó és ősziből kánikulába hajló időjárás új kártevőket is vonz.

Eleinte sima levéltetű kártételnek, majd poloskának lehetne beazonosítani a paradicsom újdonsült veszélyforrását, a dohány liszteskét (Bemista tabaci).

A kártevő nem számít újnak viszont. Pár évvel ezelőtt a hazai dohánytermesztés majdnem halálát okozta ez az ádáz kártevő, mára viszont már a paradicsomon is jelen lett, ami nagy károkat okoz, szinte ültetvényeket tarol le.

A legtöbb növényvédőszernek ellenálló dohány liszteske különösen veszélyes sok termesztett kultúrában.

Ahhoz, hogy védekezni tudj ellene, érdemes alaposan ismerned a kártevő életmódját.

Komoly kártétel paradicsomon

Mit kell tudni a liszteske fejlődéséről?

A liszteskéknek hat fejlődési állapota különböztethető meg.

Ezek a tojás, első, második, harmadik és negyedik a lárva állapot (ami idővel bábbá fejlődik) és a kifejlett egyed – ezt nevezzük imágónak.

A kifejlett liszteskék általában a növények tetején találhatók és a fiatal levelek alsó részein, ahová a tojásaikat rakják.

A lárvák a fiatal levelek alsó felén találhatók, a bábok pedig az idősebb leveleken. A Bemisia tabaci lárvái a fiatal és az alsó leveleken egyaránt előfordulhatnak. 

Nem tévesztendő össze a dohány liszteske az üvegházi molytetűvel (Trialeurodes vaporariorum).

Milyen kártételek jelentkez(het)nek?

A liszteske amellett, hogy mézharmatot választ ki és ezzel beszennyezi a leveleket és a termést igen komoly szerepet játszik a vírusok terjesztésében is. A fő probléma is ezt jelenti. Az idei évben kritikusan megnőtt a vírusfertőzött paprikák és paradicsomok száma az állományokban és nehéz kivédeni őket, főleg a magas fertőzöttségi stádiumban.

A kezdetben “csak szivogatásnak” tűnő kártétel most mutatkozik meg erőteljesen a paradicsomállományban, gyakorlatilag visszafordíthatatlanul.

Dohány liszteske ellen biológiai megoldással

A dohány liszteske ellen tudsz védekezni biológiai növényvédelemmel is. Erre az Eretmocerus mundus (BEMIPAR) parazita darazsat ajánljuk, viszont ez elsősorban a kártétel megelőzésére használható és nem a már vírussal fertőzött állományra, főleg nem szabadtérben. Sárga ragacslappal tudod a rajzásukat figyelni és esetlegesen össze is gyűjteni a liszteskéket.

Amennyiben a területen sok a más vírusfertőzött tő, érdemes őket sajnos kiszedni, és lehetőleg nem a komposztba tenni, hiszen a vírusvektorokkal – melyek a liszteskék – könnyen egyik növényről a másikra átterjeszthetők a fertőzések.

Másik lehetőség a fürkészdarazsak mellett a Macrolophus caliginosis ragadozó poloskák kihelyezése. A ragadozó poloska a liszteske petéivel táplálkozik elsősorban, hatékonyan pusztítja a levéltetveket és takácsatkákat is. Illetve ami még szintén mellette szól, hogy a bagolylepke tojásait is csemegézi.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

Ajánlott cikkek