Dark Mode On / Off

Karácsonyi ajándékdömping

– avagy a megint mit vegyek?

Ahogy közeledik a karácsony, telnek meg a bevásárlóközpontok, jönnek arcunkba az idióta rénszarvasos pulcsik, amit a fene tudja valójában ki hord? Én még senkit nem láttam mikulásos zokniban, vérciki rénszarvasos pulcsiban flangálni télen se, szóval a pénzköltési vásárlási láznak nem hogy nincs vége, de egyre erősebb. Vajon ez meddig fokozható?

Ma egy cég hívott, hogy azért választott minket (juhúú, itt a reklám helye), mert mi kistermelők vagyunk, hazai élelmiszert gyártunk és itt jön a lényeg: elegük lett az idióta és unalmas reklámajándékokból, amit valójában senki nem használ, igazán nem is örül neki és speditőr-naptárból is kap irodánként mindenki legalább kettőt, így még ez is a hasztalan céges ajándékokhoz tartozik már.

Ez már egy fejlődés…de mikor jön ez el a magánszemélyek világába is, hogy nem akar valójában hasztalan dolgot venni karácsonykor?

A hasztalan termékek sora végtelen: 20×-edik standard bögre, személytelen kacatok és továbbajándékozott ajándékok.

Évek óta sportot űzünk abból, hogy csak kézzel készült ajándékot adunk családon belül és kívül is. Eleinte UFÓ-k voltunk, most már kezdik érteni a barátok, ismerősök és a család is, hogy mi nem veszünk sótartót, tányért (kétszemélyre egy 6-személyes családnak 🙂 ) vagy kulcstartót és egyéb furaságot. Zárójelben megjegyzem a tányér és bögre nálam akkor számít kivételnek a hülye ajándékok listáján, ha az kézműves és valójában van személyes kötődése. Ilyen pl. Szizi Művek porcelánjai, aki személyes ajándékokat készít, vagy ott a Gyurmacsodák, akik szintén finnyás gyerekeknek okoznak örömet a személyes bögréivel.

Marketing és piaci tendencia, hogy az arcodba tolják vegyél méééég valamit. A másik pszichológiai hatás, hogy azért KELL ajándékot venned, mert Te is kapsz és mit gondol a másik? Hát nem vehetsz neki olcsóbbat, kevesebbet, stb…Ez minden mindennel összefügg. De ha már veszel valamit, akkor vegyél hasznosat, vagy finomat, vagy személyeset.

Ha elfogadsz egy jó tanácsot, akkor nem azzal foglalkozol, hogy egy ajándéknak mi az ára, hanem inkább azzal, hogy akinek veszed, az valóban örüljön neki, személyes legyen és szeretettel add. Az ajándékozás legnagyobb baja, hogy nem szeretettel gondolva vásárolunk ajándékot!

Hogy néz ki egy ajándékbeszerző körtúra általában? Mindenki kb. idegbetegen tolong a plázában, hogy neki is jusson még valami valamelyik “blekfrájdéjen”, vagy a dec. 23-án fáradtan, munka után berongyol szintén a plázába és összevásárol mindent, ami még maradt és otthon eldönti kinek mi lesz. Vagy a még rosszabb: bemegy a multiba, megveszi a standard ajándékcsomagokat és így szinte biztos lehet benne, hogy nem ő lesz az egyetlen, akinek az ünnepek végén legalább 5 csomag tusfürdőcsomag lesz a szekrényében legalább egy általa nem szeretett dezodorral karöltve.

Hát nem lenne egyszerűbb, ha szívből jövő ajándékot választanál, akár icipicit is annak, akit valóban szeretsz?

Próbáld ki…megéri…hosszútávon biztosan, mert senki nem vágyik a rokonaid között rénszarvasos pulcsira és tökciki vetkőzősbögrére (komolyan…kaptam ilyet…???), és sótartóra (a meglévő 10 darab mellé).

Karácsonykor látogass ki olyan kis piacokra és vásárokba, mint pl. a Czakó kert szombati piaca vagy a Kiskertpiac kispiaca. Van minden, hangulatos, forralt borral, vidám árúsokkal, személyes ajándékötletekkel. Nem kell tülekedned, jó hangulatban vásárolhatsz, akár barátnőddel együtt, aki nem mellesleg simán kiválaszthatja veled közösen mire vágyik.

HA TETSZETT ÍRÁSUNK, OSZD MEG BARÁTAIDDAL, ISMERŐSEIDDEL IS FACEBOOKON VAGY INSTAGRAMON

KÉRDÉSED VAN? FÓRUMUNKAT A FACEBOOKON TALÁLOD!

MÁR A YOUTUBE-ON IS! IRATKOZZ FEL!

Ajánlott cikkek

What Our Clients Say
66 vélemény

You have successfully subscribed to the newsletter

Hupsz....valami elromlott. Kérjük, próbáld újra! :)

A Kertportál az általad ezen az űrlapon megadott információkat arra használja, hogy kapcsolatba lépjünk veled, valamint frissítéseket és kertészeti tippeket küldjünk neked.